585arany_cikk

585-ÖS ARANY: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL ERRŐL A TÍPUSÚ ARANYRÓL

Az aranyat a Kr.e. IV. évezred óta használják. az ékszerkészítésben. Az idők során 190.000 tonna aranyat bányásztak ki, ennek kétharmadát az elmúlt 70 évben. Évente 2.500 tonna aranyat nyernek ki.
Dátum: 2021-10-05

Aranybányászat

Arany kioldása homokból

Primitív módszer, de az amatőr aranyásók ma is használják. Azon az elven alapul, hogy az arany nehezebb a homoknál, és lerakódik az edény aljára, amelyben mossák, akár kerek tálcában, akár csatornákban, a nemezzel bélelt vonalakkal, amelyeken keresztül a víz és a homok lefolyik, az arany pedig visszamarad.

Kémiai kinyerés

Amalgáló eljárás

A folyamat magában foglalja az arany higanyban való feloldását. Az aranyat őrlik és higannyal keverik, ezt a keveréket nagyon magas hőmérsékletre hevítik, emiatt a higany elpárolog. A visszamaradt aranyat ezután finomítják, hogy elkülönítsék más fémektől. Ezt a módszert néhány országban még mindig használják, de a mérgezés veszélye miatt káros és veszélyes.

Cianidos módszer

Az arany kinyerésének legelterjedtebb módját a 19. században szabadalmaztatták. A cianidálással az arany cianid oldatban oxidálódik. A folyamat mérgező, ezért vannak bizonyos eljárások és előírások a módszerrel kapcsolatban, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre.

Legendák az aranyról

Európától Afrikáig és Ázsiától Amerikáig, az arany számtalan történetet inspirált már a legrégebbi időktől fogva. A gazdagság és a presztízs jelképén túl, egyes kultúrákban az aranyat misztikus erdőkkel ruházták fel. Sok történet kering az arany- és kincsvadászokról.

El Dorado

El Dorado legendája sokakat inspirált arra, hogy életüket az elveszett aranyváros keresésével töltsék, beleértve a spanyol hódítókat is. A történet egy azték rituálén alapul, amellyel a törzs főnökét arannyal csiszolták, tutajra szerelték, majd arany- és drágakövek halmaival vették körül.

Midász király

A legenda szerint egy napon Szilenusz - Dionüszosz isten barátja betévedt Midász király rózsakertjébe. Mivel Midász szépen bánt Szileniusszal, Dionüszosz megígérte, hogy teljesíti egy kívánságát. A mohó, Midász azt kérte, hogy minden, amihez hozzáér, változzon arannyá. Dionüszosz teljesítette a kívánságát, de amikor Midász vacsorázni akart, nem ehetett semmit, mert minden étel és ital, amelyhez hozzáért, arannyá változott. Midász ijedten kérte az istent, hogy szabaduljon meg ajándékától, Dionüszosz pedig azt tanácsolta neki, hogy fürödjön a Pactolus folyóban. Midas elvesztette erejét, és a folyómeder, amelyben fürdött, arannyal borított maradt.

A varázsedény

Az ír legendák szerint az elfek aranyat gyűjtenek, és egy edényben tartják, amelyet a szivárvány végén rejtenek el. A román kultúrában ez az erős Prâslea és az arany alma története.

Az arany tisztasága

Az arany tisztaságának mérésére szolgáló egység a karát. Minél magasabb a karát száma, annál tisztább az arany. A tiszta arany 24 karát. Mivel azonban a tiszta arany képlékeny, az ékszerkészítésben való felhasználáshoz más fémekkel kell ötvözni, ezáltal csökken a tisztasága.

·        24K arany Tisztaság 99 %

·        22K arany Tisztaság 91.6 %

·        21K arany Tisztaság 87.5 %

·        20K arany Tisztaság 83.3 %

·        18K arany Tisztaság 75.0 %

·        14K arany Tisztaság 58.5 %

·        12K arany Tisztaság 50.0 %

·        8K arany Tisztaság 33.3 %

Általában jelzik az ékszeren az arany tisztaságát, például "14K" vagy "585".

Régen ezt a jelzést bélyegzővel nyomtatták, ma lézergravírozással, a gyártó márkájával együtt. A mindennapi viseletű ékszerekhez a 14K arany ideális, mert ellenállóbb a karcolásokkal szemben.

Az arany egyéb felhasználása:

·        Orvosi ipar

·        Gyógyszerészet

·        Fényképészet

·        Elektronikai ipar

Az arany színe
A tiszta arany sárga, de különböző ötvözetekben más színű lehet.

Fehér arany

Nikkel, cink és réz ötvözetéből nyerik, hogy növeljék alakíthatóságát. Emiatt, a nikkelre allergiás emberek egy része nem viselheti az így kapott fehéraranyat, de válaszhat más ötvözetekből, például arany-palládium-ezüstből készült ékszereket.

Sárga arany

A sárga arany szokásos ötvözetei a következők: arany (18% -os arany esetén 75%), 15% réz és 10% ezüst

Rozé arany

Réz és ezüst ötvözetből nyerik. A 18K rózsaszín arany általában 75% aranyat, 20% rézt és 5% ezüstöt tartalmaz.

Szürke arany

Az ötvözetek általában aranyat és palládiumot tartalmaznak. Olcsóbb alternatívát képez az ezüst, magnézium és réz hozzáadása.

Kék arany

Ez egy galliumot és indiumot tartalmazó ötvözet. Az indiumötvözet 46% aranyat és 54 indiumot tartalmaz. Egy másik módszer a kék arany előállítására 75% arany, 24,4% vas és 0,6% ötvözet melegítése 600° C-ig, így oxidréteg keletkezik.

Fekete arany

Rézben vagy kobaltban gazdag ötvözetek oxidálásával nyerhető, amelyeket kálium-szulfiddal kezelnek.