eljegyzési-gyűrű-cikk

HOGYAN VÁLASZTD KI A MEGFELELŐ ELJEGYZÉSI GYŰRŰT. KRITÉRIUMOK ÉS TANÁCSOK, AMELYEKRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI

A lánykérésnek olyan pillanatnak kell lennie, amelyet elmeséltek az unokáitonak, amely úgy marad meg a te és a partnered emlékezetében, mint az egyik legszebb pillanat az életben.
Dátum: 2021-10-05

Mit jelent az eljegyzési gyűrű

A nyugati kultúrában az eljegyzési gyűrű szimbólum-ékszer, azt az elkötelezettséget jelképezi, amelyet két ember vállal egymásnak, mielőtt összeházasodnak. A fű és kenderszálaktól indulva, a mai értékes ékszerekig, az eljegyzési gyűrű története lenyűgöző. Bár a viselési szokások eltérnek egymástól, egy dolog változatlan maradt időtől és tértől függetlenül: a gyűrű jelentősége.

 Az eljegyzési gyűrű eredete

1215. Ez az az év, amikor III. Ince pápa először mondta ki hivatalosan, hogy egy párnak szüksége van olyan időszakra, amelyben jobban megismerik egymást, mielőtt házasságot kötnek. Egyben ő az a személy, akitől az eljegyzési gyűrű adásának szokása kezdődött.

Az eljegyzési gyűrűk azonban már ezelőtt is léteztek. A fű és a kender szálak voltak az első anyagok, amelyeket a gyűrű előállításához használtak, de mivel ezek nem tartottak sokáig, a gyűrű anyagát gyapjúra, csontra, majd selyemre cserélték. Az ókori Rómában leggyakrabban vasat használtak gyűrűkhöz, de a rozsda valódi problémát okozott.

A középkori Európa arisztokrata világát a drágakövekkel díszített arany és ezüst uralta (bár a drágakövekkel díszített ékszerek már az ókori Egyiptomban is megjelentek).

A gyémántok 1880-as felfedezésével az eljegyzési gyűrűket Dél-Afrikában ezekkel a drágakövekkel ékesítették, ma pedig egy igazi iparággá nőtte ki magát.

Milyen jelentése van az eljegyzési gyűrűnek

Az eljegyzési gyűrű kultúrától függetlenül a kiteljesedett szeretet és a szilárd elkötelezettség szimbóluma két ember között, akik úgy döntöttek, összeházasodnak. Az egymás iránt érzett szeretetet és a tartós kötelék kezdetét jelképezi. Ezért nagyon fontos, hogy a gyűrűt megfelelő időben adják és legyen jól kiválasztva, hogy a lánykérés időpontja olyan legyen, amilyennek a két szerelmes, aki úgy döntött, hogy egyesíti sorsát, megálmodta.

Melyik ujjon viselik és miért

Ha valaha is elgondolkodtál azon, miért hordják az eljegyzési gyűrűt a bal kéz negyedik ujján, a válasz megtalálásához vissza kell utaznod az időben, az ókori Egyiptomba. Az egyiptomiak azt tartották, hogy abból az ujjunkból, amelyet ma "gyűrűs ujjnak" nevezünk, olyan véna indul, amely közvetlenül a szívhez vezet. Az ötletet a görögök, később a rómaiak is átvették. A rómaiak "vena amoris" -nak nevezték el, és a neve mai napig ez maradt.

Ami a gyűrűt viselő kezet illeti, ez a szokás kultúrától függően eltérő. Vannak olyan országok, mint Oroszország vagy India, ahol az ékszert a jobb kezén viselik, mert bal oldal balszerencsét hoz. Svédországban vagy Chilében például nemcsak a leendő feleségek kapnak eljegyzési gyűrűt, hanem a leendő vőlegények is.

Hasonlóképpen, a hagyományoktól és szokásoktól függően vannak eltérések a gyűrű házasságkötés utáni viselésére vonatkozóan. Így hordható a karikagyűrű mellett, ugyanazon az ujjon, vagy csak az esküvőig hordható, vagy az esküvő után is viselhető különleges alkalmakon.

6 követendő lépés a megfelelő eljegyzési gyűrű  kiválasztásához

A legegyszerűbb valószínűleg az lenne, ha elmennél a szerelmeddel az üzletbe, és ő maga választaná ki a gyűrűt. És azt gondolod, így biztosan nem tudnál tévedni. De miért hagynád ki a lehetőséget, hogy megmutasd neki, mennyit gondoltál rá, milyen jól ismered, és mennyire romantikus tudsz lenni? Képzeld el az arckifejezését, amikor megleped azzal, hogy megkéred a kezét, és odaadsz neki egy gyűrűt, amely illik az ujjára, és pontosan olyan gyűrűt adsz neki, amilyenre vágyott. A következőkben tehát olyan tanácsokat adunk, amelyeket érdemes megfogadnod az okos és praktikus választáshoz.

Foglalat

Függetlenül attól, hogy gyémántot vagy más drágakövet választ, azokat csak egy megfelelő foglalat emelheti ki. Ennek segítségével rögzítik a köveket. Egyszerűen fogalmazva, ez az a hely, ahol a gyűrű kövei vannak. Többféle rögzítés létezik: 4 vagy 6 karmos, spirálos, kerek. A foglalat szerepe az, hogy biztosítsa a drágakő stabilitását, nehogy kiessen.

Két szempontot kell figyelembe vennie a foglalat tekintetében: legyen esztétikus és főként, praktikus. Ezért nem csak arra kell figyelni, hogy hogyan néz ki (finom felület, nagyon jól kiemeli a követ, kromatikusan szinkronban van), hanem arra is, hogy mennyire kényelmes. Ha túl magas vagy túl éles sarkokkal rendelkezik, mindig bele fog akadni valamibe, vagy akár megsebesít valakit. A legkeresettebb foglalat a 4 karmos, mivel klasszikus és diszkrét.

Nemesfém

Ami a nemesfémet illeti, amelyből a gyűrűt készítik, az arany és a platina közül választhatsz. Ne válassz véletlenszerűen. Az arany lehet fehér, sárga, rozé vagy zöld, az ötvözettől (réz, ezüst, nikkel, palládium, cink) és az ötvözetben használt fémek arányától függően. Ha egy klasszikus darabot szeretnél adni, akkor választhatod a sárga aranyat. Ha azonban valami modernre és az eredetire gondolsz, akkor ne csak más színű aranyat válassz, hanem olyan gyűrűt, amely két vagy három különböző színű aranyból van. De légy óvatos! Az aranygyűrűnek valójában nem a arany színe adja meg az értéket, hanem a tisztasága, figyelembe véve az aranyötvözetben lévő másik fém arányát. A tisztaságot a karátban mérik. Meg kell jegyezni, hogy a 24 karátos arany 100%-os tisztaságú, a 18 karátos arany 75%-os tisztaságú, és a 14 karátos arany csak 58,3%-os tisztaságú. Mindezek a tisztasági típusok megfelelőek az ékszerek számára.

Az arannyal szemben a platinát jobb fémnek tekintik, mert amellett, hogy elegánsabb, tartósabb is. Nem karcolódik olyan könnyen. Ha mégis ezt szeretnéd választani, megfelelő költségvetéssel kell rendelkezned, mert a platina kétszer drágább, mint az arany.

Függetlenül attól, hogy melyik a kedvenc nemesfémje, annak mindenképpen illenie kell a gyűrű kövéhez. A fehér gyémántot például fehér, nem pedig sárga arany fogja kiemelni, a sárga arany inkább annak hiányosságait emeli ki.

Gyémánt vagy más drágakő

Amikor a gyönyörű gyémántokról van szó, négy alapvető dologra kell figyelnie, hogy megértsd, miért drágábbak egyes gyűrűk, mások miért olcsóbbak. A gyémánt minőségét a következők jellemzik: vágás, szín, tisztaság és karát.

A vágás nem a drágakő alakjára utal, hanem a kő szögeire és arányaira. Egy jól vágott gyémánt a fényt egyik oldalról a másikra tükrözi, és a kő teteje felé vetíti.

A gyémánt színe D (színtelen) és Z (halványsárga) besorolással rendelkezik. Az igazi és legkeresettebb gyémántok a színtelenek, de az árnyalatok ízlés dolgai lehetnek, végül is, tehát ha szerelme kedveli a kéket, választhat neki egy kék gyémántgyűrűt.

A tisztaság ez egy másik jellemző, amely különbséget tesz. Minél tisztább a gyémánt és minél kevesebb a hibája, annál drágább. A színekhez hasonlóan a tisztaságot az SI1 és az SI2 között mérik. A karát a kő súlyára utal. Minél nehezebb, annál többet ér.

A gyémántok esetében nagyon fontos a forma. Mivel ez szigorúan ízlés dolga, először ismerje meg partnere igényeit, majd válasszon az alábbi lehetőségek közül:

Kerek - klasszikus és halhatatlan, a divat változásaitól független.

Princess - az eljegyzési gyűrűk egyik legnépszerűbb formája.

Körte alakú - ha valami különlegesebbre vágysz, és nem szeretnéd azt, amit mindenki választ.

Ovális vagy szív alakú - ha szókimondó típus vagy, választhatsz szív alakú vagy ovális gyémántot. Nem minden nő rajong a gyémántért, ezért figyelj arra, hogy mit szeret. Talán egy másik drágakő, mint a smaragd, az ónix vagy a rubin, sokkal boldogabbá tenné őt, mint a legszebb gyémánt.

Méret

Mivel nem szeretnéd, hogy a gyűrű túl laza vagy túl szoros legyen, jó tudni, hogy milyen méretet kell venned. Az eljegyzési gyűrűk, mivel különlegesek, meglehetősen nehezen cserélhetők, olykor pedig egyáltalán nem cserélhetők, így nincs lehetőség arra, hogy bármit megvegyünk azzal a gondolattal, hogy később módosíthatjuk vagy bővíthetjük. Vannak azonban olyan ékszerüzletek, amelyek ingyen kínálják a gyűrű átméretezését. De miért bonyolítanánk a dolgokat? Jobb, ha kölcsönkéred a partnered egyik gyűrűjét, és elviszed egy szaküzletbe. Ott megmérik a gyűrűt, és pontosan tudni fogod, milyen méretűt vegyél.

Modell

Minden nőnek meg van öltözködési stílusa, hogy milyen cipőket, színeket és textúrákat és milyen kombinációkat visel színesen. Az ékszerek nagyon fontos kiegészítők egy nő számára, ezért a modellnek illeszkednie kell a szeretett nő stílusához és személyiségéhez. Mielőtt az alábbi eljegyzési gyűrűs modellek közül választana, alaposan gondold át, mit szeretne szerelme a legjobban.

Solitaire - ha egyetlen drágakövet vagy gyémántot szeretnél a foglalat közepén. Ez egy klasszikus modell, amely soha nem megy ki a divatból. Ha szerelme az egyszerűséget és az eleganciát részesíti előnyben, akkor ez a megfelelő számára.

Három gyémánt – a foglalat közepén három gyémánt vagy más drágakő található. Ha ilyen gyűrűt adsz neki, azt üzened neki, hogy a gyűrű a múlt, a jelen és jövő szimbóluma, mert ez a gyűrűben lévő kövek számának jelentése.

Gyémánt öv - ahogy a neve is sugallja, ez egy minta, amelyben a kövek egymás mellett, a gyűrű teljes külső felületén helyezkednek el.

Halo – ha szerelmed kifinomultabb egyéniség, és szereti a rendkívüli modelleket, akkor választhatsz olyan gyűrűt, amelynek közepén egy nagy kő és körülötte több kisebb van.

Royal - te vagy a király és ő a te leendő királynőd, így egy gazdagon díszített gyűrű a világ nagy királyi családjai felé vezeti a gondolatokat, és ha ő szeret így érezni, akkor ez a jó választás.

Színes kövek – amint említettük, nem minden nő szereti a gyémántgyűrűt. Ha a jövőbeli felesége ebbe a kategóriába tartozik, akkor választhat olyan gyűrűt, amely színes drágakövekkel díszített, például zafírral, rubinnal, smaragddal.

Költségvetés

Választd ki a legszebb eljegyzési gyűrűt, amelyet megengedhetsz magadnak. Gondolj rá úgy, mint a szeretet szimbólumára, amelyet szerelmed iránt hordozol. Ki tudja? Talán egy nap, ha tényleg olyan különleges gyűrűvel akarod megajándékozni, amelyet először nem tudsz megengedni magadnak, egy évforduló alkalmából majd megveheted neki.

Mit jelképeznek a drágakövek és milyen üzenetet küldenek

A drágakövek és a féldrágakövek már a legősibb időktől fogva lenyűgöznek minket szépségükkel, de a köréjük szőtt legendákkal is. Ezek a kövek szimbólumok, amelyeken keresztül üzenetet küldhetsz annak a személynek, akinek adod őket.

Gyémánt - olyan kő, amelyet nagyon nehéz csiszolni, és amely, ha jó minőségű, fényesebben ragyog, mint bármely más drágakő. Ha partnered pozitív, elegáns, finom és erős nő, akkor egy vagy több gyémánttal díszített eljegyzési gyűrű illik hozzá.

Smaragd – ez a drágakő egyike azoknak, amelyek az intellektushoz szólnak. Egy kreatív nőhöz, aki különleges művészi tehetséggel rendelkezik vagy kifejezetten leleményes, a smaragd az, amely a legjobban illik.

Zafír - a zafír felvillanyozó színe arra enged gondolni, hogy erőt és merészséget sugároz, de ez nem pont így van. A zafír a tiszta szeretetet és a hűséget szimbolizálja. Úgy tartják, vonzza a gazdagságot és a jólétet.

Rubin - ha szenvedélyes és nagyon merész nő van melletted, a rubin boldogságot és harmóniát hoz számára. A rubint olyan kőnek tekintik, amely a bátorságot és a természetességet szimbolizálja.

Ametiszt – Ha féldrágaköves eljegyzési gyűrűt szeretnél adni szerelmednek, tudnod kell, hogy az ametiszt az egyik legnépszerűbb választás. Úgy vélik, segít helyreállítani a testi-lelki egyensúlyt. Alapvető nyugtató hatással rendelkezik.

5 hiba, amelyet el kell kerülni az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor

Te kiválasztottad a legszebb eljegyzési gyűrűt, amit találhatsz, de úgy tűnik, mégsem nagyon örül neki, még ha nem mondja el közvetlenül. Akkor talán valahol tévedtél, és jó lenne már az elején tudni, hogy mit ne tegyél a gyűrű kiválasztásakor. Íme, a leggyakoribb helyzetek, amelyeket el kell kerülnöd, hogy ne ronts el egy pillanatot sem, amelynek álomszépnek kellene maradnia az ő és a te emlékezetedben:

Tájékozódás nélkül választod ki a gyűrűt - A hamis gyűrűk elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy a hely, ahonnan a gyűrűt veszed, legyen az online vagy fizikai üzlet, megbízható. Pontosabban, hogy garanciális és minőségi tanúsítványt ad annak a gyűrűnek a tekintetében, például egy neves gemológiai intézet tanúsítványát, amelyet válaszasz. A tanúsítványnak tartalmaznia kell az ötvözet nevét és a jelölést, amely a foglalatban lévő drágakövek karátját jelzi.

Nem ismered a partnered ízlését - Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha nem ismered elég jól a párod, és olyan dolgot adsz neki, amit nem szeret vagy nem képviseli őt. Figyelj a részletekre, a személyiségére, az igényeire, hogy ne vegyél neki akármilyen gyűrűt. Olyan gyűrűt válassz, amely a közted és közte kialakult mély érzelmi kapcsolat szimbóluma. Ezért mutasd meg neki, hogy tiszteled őt, és hogy szereted, és vegyél neki olyan gyűrűt, ami megfelel az ízlésének. És van miből válassza, nem panaszkodhatsz!

Nem tudod a gyűrűméretét - Sok férfi összezavarodik ennél a pontnál. Te ne tartozz közéjük. Hiába találtad meg a tökéletes gyűrűt, ha az nem megfelelő méretű. Kerüld azt a zavarba ejtő helyzetet, amikor térden állva megkéred a kezét, odaadod neki a csodálatos gyűrűt, és megállapítod, hogy túl laza vagy túl szoros. Ezért vagy vedd el az egyik gyűrűjét, de vigyázz, hogy csináld, nehogy elrontsd a meglepetést, vagy kérje meg egy barátját, hogy tegye meg ezt helyetted, ha te nem értesz a „csenésekhez”. Győződj meg arról, hogy a gyűrűt nem nagyon hordja, nehogy észrevegye annak hiányát, és próbáld meg azt elvenni, amelyet a gyűrűsujján láttál hordani, nem a mutató- vagy a középső ujján. Ellenkező esetben azt kockáztatod, hogy nagyobb gyűrűt adsz neki, hiszen az ujjai nem egyforma vastagságúak. Vidd el az ékszerészhez, és kérd meg, hogy mérje meg. Így nem fogsz kudarcot vallani a méretet illetően.

Nincs világos költségvetésed - Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy világos költségvetést készítesz, mert ez segít megtalálni a kívánt gyűrűt az interneten, vagy ha üzletből választasz, pontosan meg tudják mutatni azokat a modelleket, amelyek beleférnek ebbe a költségvetésbe. Ne gondold, hogy valami extrémen drágát kell vásárolnod ahhoz, hogy lenyűgözd leendő feleségét. Ismerje meg az igényeit, és jöjj rá, mi illik a lelkéhez, mi illik a személyiségéhez, hogy örömmel viselje, nem udvariasságból vagy kötelezettségből.

Sietsz és megveszed, amit először meglátsz - A sietség elrontja a dolgokat. Miért rohannál az első gyönyörű gyűrűhöz, amit megláttál, majd sajnáld, hogy nem választottál jobbat? Adj időt magadnak egy kis kutatásra. Tesztelje a piacot, nézze meg, hogy milyen modellek állnak rendelkezésre, és mennyibe kerülnek, és ne feledd egy pillanatra sem, hogy elsősorban szerelmednek veszed a gyűrűt.

Most, hogy a gyűrűt megtanultad a nagykönyv szerint kiválasztani, figyelembe véve a foglalatot, a formát, az anyagot, a drágakő jelentőségét, és nem utolsó sorban a költségvetést és a szerelmed személyiségét, még mindig meg kell oldanod egy olyan fontos problémát, mint az eljegyzési gyűrű tulajdonképpeni kiválasztása.