rubin

RUBIN, A KIRÁLYOK KEDVENC KÖVE, A GYÓGYHATÁSOKKAL BÍRÓ DRÁGAKŐ

A rubin intenzív színéről könnyen felismerhető, és az egyik leggyakrabban használt drágakő az ékszerdíszítésben. Hírnevéhez méltó, terjedelmes anyagot készítettünk róla.
Dátum: 2021-10-04

Mi a rubin?


A rubin az egyik legkeményebb drágakő, keménységet tekintve csak a gyémánt előzi meg. A rubin a korund, egy alumínium-oxid, vörös fajtája.
Rubin nevet csak az élénkvörös kövek kapnak, a korund többi fajtáját zafírnak nevezik.
A rubin első említését az ókori India írásaiban találjuk, amelyek több mint 4000 évesek. Neve latinul „vöröst”, szanszkritul pedig „a drágakövek királyát” jelenti, a gyémántokkal és gyöngyökkel együtt, a világ egyik legszebb drágakövének tartják.
A rubint Kínában és Indiában a nemesek páncélzatának díszítésére használták, később a paloták alapjaiba építették, hogy szerencsét és hosszú életet hozzon. A legenda szerint ezek a kövek valójában sárkányvércseppek, a rubin ékszerek viselői korlátlan fizikai erőre tesznek szert, és ellenállhatatlanná válnak a körülöttük élők számára. Sőt, azt tartják, hogy Kublai Kán kínai császár egy egész várost ajánlott fel rubinért cserébe.
Ez a drágakő minden kontinensen megtalálható (beleértve Grönlandot is), az Antarktisz kivételével. A legtisztább rubinok a délkelet-ázsiai országokból származnak, mint Mianmar, Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa és Srí Lanka. A legnagyobb rubinok ovális vagy párna alakúak, a köveket bangkoki szakközpontokban vágják és csiszolják.
A rubin 2050 Celsius fokon olvad. A rubin tekintetében nagyon fontos a szín. A legértékesebbek az élénkvörös rubinok (az 5 karát feletti rubin meghaladja a gyémánt értékét, mert az intenzív vörös kő sokkal ritkább), a piros közepes árnyalatokat "galambvérnek" is nevezik. Minél világosabb a piros szín, annál alacsonyabb a rubin értéke.

A rubin a történelemben

A történelem lenyűgöző lenyomatokat őriz a rubinról, amelyek a valóság és a legenda határán helyezkednek el.
Úgy tartják, hogy Anne de Bretagne, breton hercegnő egy rubin nyakéket viselt egész életében (a jól ismert Bretagne part), már gyermekkorától fogva. Az ékszer elveszett az idők során, majd XVI. Lajos találta meg, és felajánlotta feleségének, aki valamilyen okból elutasította azt. Később ez a rubin díszítette a lovagok szalonját, és ma is, több mint 500 évvel Anne de Bretagne születése után, megcsodálható a Louvre Múzeumban, egy kristályüveg mögött.
Egy másik, történelmi jelentőségű rubin a Fekete Herceg Rubyja, amelyet Edward walesi hercegről nevezték el. A történet szerint Edward ezt a drágakövet (1367 körül) Kasztília királyától, vagy VI. Fülöp francia király életének megkímélése végett, vagy ajándékként kapta. Annyi bizonyos, hogy a rubin megmentette V. Henrik király életét a csatatéren. Az azincourt-i csata során Jean d’Alencon herceg karddal támadt rá, de a kard hegye megakadt a rubinban, amellyel a király sisakját díszítették. A kő keménysége megmentette a király életét, és ma a brit korona ékszereinek része, amelyet a londoni Tower őrsége véd.
Az egyik történelmileg számon tartott rubinhoz egy román név is kapcsolódik. Nicolae Milescu Spătarul egy kínai utazás során egy 44 grammos rubin létezéséről értesült, és meg akarta vásárolni azt az orosz cárnak. A tulajdonos nem akarta túl könnyen eladni a követ, mondván, hogy „egész Kínában nincs jobb és soha nem is volt”. Hosszú alkudozások után a román férfinek sikerült meggyőznie, de a visszaúton minden javát elkobozták, beleértve az értékes rubint is. Azt mondják, hogy a kő ennek ellenére, mégis eljutott a Romanov családhoz.

Melyek a leghíresebb rubinok


A rubinok története gazdag és gyakran legendákkal fűszerezett. A világ leghíresebb rubinjai nagyságukkal, árukkal vagy boldog tulajdonosukkal emelkednek ki a sorból. Lássuk, melyek a leghíresebb rubinok:
● a legendás Nawata rubin, amely a világ legnagyobb rubinja - 496,5 karát
● Edward rubin - 167 karát
● Rosser-Reeves rubin, amely a reklámszakma úttörőjének számító szakemberről kapta a nevét, ma a Smithsonian Múzeumban tekinthető meg - 138.7 karát
● DeLong Star rubin, az 1964-ben elkövetett lopásáról híres. Hosszas tárgyalások és a 25.000 dolláros visszavásárlási ár kifizetése után került újra a világ szeme elé. A rubint John D. MacArthur, az ismert filantróp vásárlolta vissza, aki a zseniket támogató MacArthur ösztöndíjat alapította.
A rubint viselő híres személyek közé tartozik Camilla Parker Bowles, Károly herceg felesége, aki egy 37 burmai rubinnal díszített nyakláncot viselt, de Reese Witherspoon is, aki a Vanity Fair film szerepében olyan nyakéket viselt, amelyet 330 gyémánt és egy 8,37 karátos burmai rubin díszített.
2011-ben, Elizabeth Taylor ékszereinek egyik árverésén több rubin ékszert árultak, ezek közül a legjelentősebb egy 8,24 karátos rubinnal díszített gyűrű volt, amely 4,2 millió dollárért kelt el, és egy rubin nyakék, amelynek értéke közel 3,7 millió dollár. Ami a világ legdrágább rubinját illeti, azt 2015-ben, egy árverésen adták el. A Ruby Sunrise névre keresztelt rubin 25,68 karátos, és aranygyűrűre illesztett, két oldalsó gyémánttal együtt. A boldog vevő svájci, és 30 millió dollárt fizetett ezért az ékszerekért.

Hogyan ismerjük fel az igazi rubint?


A rubint a 19. század elején kezdtek hamisítani. Ezeket két francia vegyész készítette alumínium és bárium-klorid keverésével, amelyhez néhány csepp kálium-dikromátot adtak. Ugyanazzal a keménységgel rendelkeznek, mint a valódi rubinok, a hozzá nem értő szemek számára a különbség nem tűnik fel.

Hogyan tudjuk, tehát felismerni az igazi rubint?


Először is, a drágakövek ezüst visszaverődéssel rendelkeznek a titán-bioxid részecskék miatt. Ezt a tulajdonságot aszterizmusnak nevezik. Továbbá, amikor elforgatja a rubint vagy az ékszert, kis fényes csillagok láthatók, amelyek a fényre adott reakcióként jelennek meg. A rubin enyhe megkarcolása egy másik kővel, újabb tesztként szolgál. Ha kissé megkarcolódik, a kő nem valódi.
Ha követi a fenti tanácsokat, nem fogja összekeverni a rubint más vörös kövekkel, például jáspissal, gránáttal vagy rodokrozittal.


Rubin ékszer, az eljegyzés jelképe


A középkortól kezdődően, a rubin ékszereket az örök szerelem jeléül adták. Az eljegyzési gyűrűn vagy karkötőn a rubint mindig bal kezén kell viselni, hogy közvetlenül a szívveréshez legyen kötve. Egy ősi babona azt mondja, hogy a drágakő boldogságot és jólétet hoz a szerelmes fiataloknak. Ezenkívül a rubinköves finom karkötő életerőt és a legyőzhetetlen szerelem ígéretét adja a tulajdonosnak. Az ékszerek formájában viselt szépítő szerepe mellett a rubin fontos szerepet játszik kiegészítő terápiás jellege miatt is. Ha ezt a drágakövet a lehető legközelebb viseli a bőréhez, a kő megtanít az önszeretetre, és segít átvészelni az élet legnehezebb időszakait. Különösen akkor nyújt segítséget, ha megpróbál feladni egy szokást, például a dohányzás- vagy az alkoholfüggőséget, emellett hozzájárul a szervezet gyorsabb regenerációjához. A laboratóriumban létrehozott változatot elsősorban keménysége miatt használják. Míg régebben az órák gyártási folyamatában használták, manapság a mesterséges rubin főleg lézerek részeként használatos.

Melyek a rubin ékszerek terápiás hatásai


A rubin, akár egyénileg, akár ékszer részeként, az élet minden terén sikert hoz, a szerelemtől kezdve, a hosszú életen, az egészségen át, az életerőig.

Azt mondják, hogy a rubin:
● növeli az optimizmust és a kreativitást
● segíti, hogy világosan gondolkodjon és gyarapítja a bölcsességet
● hasznos a koncentrációban és a meditációban
● jótékony hatással van a máj, a szív, a vesék, a gerinc egészségére
● segít abban, hogy világos álmai legyenek, hogy meg tudja érteni mindennapi életének eseményeit
● javítja a kapcsolatot a környezetében élő személyekkel.

Milyen csillagjegyekhez illenek a legjobban a rubin ékszerek?


Bár úgy gondolják, hogy a rubin kő minden viselőjének szerencsét hoz, a Bak, Skorpió, Nyilas, Rák, Oroszlán és Bika jegyében szülöttek számára igazi talizmán. Ezenkívül akkor is jó, ha rubint visel, ha a születési dátumában 3-as szám van (vagy a 12-es vagy a 21-es napok valamelyikén született), vagy ha kedden született, illetve ha a kínai horoszkóp szerint a jegye a disznó.

Hogyan kell karbantartani a rubin ékszereket?


Ahhoz, hogy a rubin előnyös tulajdonságait a lehető legjobban élvezhessük, havonta kétszer meg kell tisztítani.
Ehhez langyos vízre és pH-semleges szappanra van szüksége (kerülje a háztartási tisztítószereket - ezek helyrehozhatatlanul károsíthatják ezt a drágakövet). Ha a rubin egy ékszer része, a tisztítást finom ecsettel lehet elvégezni. Mosás után hagyja az ékszereket legalább 2-3 órán keresztül száradni egy papírtörlőn, hogy a napfénytől vagy a holdfénytől feltöltődjenek.
Ha nem visel tartósan rubinból készült ékszert, feltétlenül tárolja azt a többi ékszertől külön tasakban, nehogy megkarcolja a követ.
A rubin az egyik legértékesebb drágakő, amelyet a királyok hosszú időn át használtak a hosszú, kellemetlen eseményektől mentes királyságért, és terápiás tulajdonságai miatt, a hölgyeknek pedig az örök szerelem és védelem jeléül adták ajándékba. A rubin ékszerek gyönyörködtetik a szemnek, és valódi talizmánként szolgálnak viselőjük számára.