smaragd

SMARAGD: TÖRTÉNELEM, TULAJDONSÁGOK, LEGENDÁK ÉS JELLEMZŐK

Több százmillió évre volt szükség ahhoz, hogy a smaragdok, amelyeket a tökéletességhez legközelebb álló drágakövek között tartanak számon, megformálódjanak.
Dátum: 2021-10-04

A smaragd évezredes története

A világ legrégebbi smaragdját Dél-Afrikában találták, és tiszteletre méltó kora 2,9 milliárd év. A smaragdot már 4000 évvel ezelőtt is ékszerek készítésére használták, és nem véletlenül, a történelemben valaha ismert legrégebbi smaragdbányák az ókori Egyiptomban voltak, és az ókorban onnan terjedtek el a smaragdkövek. Az egyiptomiak régóta hittek a smaragd varázslatos tulajdonságaiban, a fáraókat és a főpapokat gyakran smaragddal a nyakukba temették, az örök fiatalság szimbólumaként.

Kleopátrának, Egyiptom egyik leghíresebb királynőjének, a smaragd volt a gyengesége. Hogy kiemelje szeme szépségét, smaragdokkal berakott arany ékszereket viselt, amelyekre az ékszerészek arcát faragták. Smaragdokkal díszítette még a palota bútorait és falait is, Kleopátra a drágakövek „zöld harmóniájával” akarta körül venni magát.

Úgy tartják, hogy azon a napon, amikor találkozott Julius Caesarral és köszöntötte őt, Kleopátra gyöngyökkel és smaragdokkal díszített tiarát és arany karkötőt viselt, szent macskákkal a nyakában, olyan zöld kövekkel díszítve, mint amilyen a szeme volt.

 Az egyiptomi smaragdbányákat az egyiptomiak évszázadokon keresztül használták, majd a rómaiak, a bizánciak és az arabok bányászták őket. Akkor zárták be őket, amikor az új világban, amelyet a spanyol hódítók megszálltak, hatalmas smaragdlelőhelyeket fedeztek fel, a Kr. u. XV. és XVI. században.

A spanyol hódítók arany- és drágakövek gazdagságát hozták Európába, de a legszebb és legkívánatosabb ékszerek a smaragdok voltak, amelyeket az inka és az azték birodalmakból hoztak olyan hódítók, mint Francisco Pizarro és Hernan Cortes.

 A legenda szerint a smaragd egyike volt annak a négy drágakőnek, amelyeket Isten Salamon királynak adott, és amely hatalommal ruházta fel őt minden teremtmény felett.

 A smaragdok továbbra is a világ legértékesebb drágakövei közé tartoznak, összetéveszthetetlen színük és energikus rezgéseik miatt. A smaragddal díszített ékszerek talizmánná válhatnak viselőjük számára, különösen akkor, ha a zöld követ egy eljegyzési gyűrűbe foglalják.

A smaragd tulajdonságai és mítoszai

 

Kevés drágakő rejt magában annyi titokzatosságot, mint a smaragd. A szín és érték mellett a smaragd idővel jótékony hatással volt a testre, mind fizikailag, mind szellemileg. Még ha nincs tudományos bizonyíték is a drágakő ezen tulajdonságainak bizonyítására, a pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld szín megnyugtat és segít visszanyerni a pozitív energiát, hiszen az újjászületés szimbóluma. Tehát, ha ilyen drágakővel díszített fülbevalót visel, amellett, hogy lenyűgözi a maga körül lévőket szépségével, erős üzenetet közvetít a kő szimbolikáján és a körülötte szőtt legendákon keresztül, amelyek ősidőktől fogva körül lengik a smaragdot. 

Az aromaterápiával, meloterápiával, reflexológiával vagy akupresszúrával azonos „családból” származó kristályterápia jótékony hatású drága- és féldrágaköveket használ arra, hogy ösztönözze az ember természetes gyógyító erejét. A smaragd gyógyító ereje annak köszönhető, hogy ez a kő hatszögletű alakúvá kristályosodik, egyenletes energiarezgéseket bocsát ki, és képes összpontosítani és irányítani a testünkbe belépő energiaáramokat.

 A Smaragd segít a veleszületett intelligencia fejlesztésében, hangsúlyozza a kreativitást, a művészi tehetségeket, a nyelvtudást és a találékonyságot. Ezenkívül fokozza a szónoki tehetséget, és azok, akik zöld követ viselnek, képesek lesznek koncentrálni és magabiztosan, önbizalommal kifejezni magukat. A smaragd erejét, ezért, a leginkább az írók, politikusok, spirituális vezetők, zenészek, szónokok, bírák vagy építészek élvezhetik.

A zöld árnyalatok fényűző kertekre terelik gondolatainkat, ahol tetszés szerint pihenhetünk. Az úgy vélték, hogy azok, akik smaragd ékszereket viselnek, képesek látni a jövőt, mert a drágakő bölcsességet ad nekik. Valójában még ma is érvényben maradt ez a szimbolika, a smaragdokat a házasság két évtizedes évfordulóján, de az esküvő 35. évfordulóján szoktak ajándékozni. Az 55 éves házasságkötési évfordulót jelző smaragd esküvőt a gyémánt (60 év) és a platina (70 év) után, a stabilitás és tartósság példájának tekintik (a smaragd a gyémánt után a legkeményebb drágakő). 

A smaragd terápiás tulajdonságairól szóló a legendák szerint a múltban a smaragdot a vakság, kolera vagy malária gyógyítására használták. Idősebb Plinius római szerző, aki Kr. u. 79-ben halt meg, a Vezúv kitörésekor, a „Természettörténet” c. enciklopédiájában azt írta, hogy "semmi sem zöldebb, mint egy smaragd, és nincs jobb módja annak, hogy felpezsdítse a szemet, mint ha ilyen drágakőre tekint, nyugtató és vigasztaló színe képes eltávolítani a fáradtságot és az energiahiányt.” A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a zöld csökkenti a stressz hatásait és pihenteti a szemet

Alább láthatjuk a smaragdok legfontosabb tulajdonságait, ahogy azok a történelem során megjelentek:

● A smaragd a májusban születettek drágaköve. Tehát, ha a Bika jegyében született, és azt szeretné, hogy partnere mindig szeresse, viseljen smaragddal berakott medált. Sőt, úgy vélik, hogy a smaragdok anyagi biztonságot nyújtanak a Bika jegyében születetteknek.

●A hindu kultúrában a smaragd az anyai szeretetet szimbolizálja, és elősegíti a harmóniát, az érzékenységet és a türelmet.

● Az ókori Rómában a smaragdot a szeretet, a remény és a bölcsesség kövének tartották. Ugyanakkor ez volt a Vénusz istennő szent köve.

● A smaragdot a Merkúrral, az értelem, a beszéd, a memória és az intuíció bolygójával asszociálják.

● A smaragd képes eltávolítani az érzelmi toxicitást, nagyon jó a meditációhoz és pajzsként szolgál a negatív energiák ellen.

● Mivel a szexualitással és a termékenységgel hozzák összefüggésbe, a smaragdot korábban olyan párok használták segítségként, akik körében nem fogant gyermek, vagy olyan nők, akik nehéz terhesség előtt álltak.

● A smaragdot az idegrendszer, az emésztőrendszer és a légzőrendszer egyensúlyának fenntartásával hozzák összefüggésbe.

● Az arab, hindu és spanyol orvosok évszázadok óta smaragdot használnak a fertőzések, a vérhas és a mérgek hatásainak megszüntetésére. Sokan azt hitték, hogy ezek a drágakövek képesek megvédeni a lelkeket a gonosz erőktől.

● A modern időkben a zöld kő arról ismert, hogy helyreállítja a fizikai, érzelmi és mentális egyensúlyt, a smaragd pedig előnyös a depresszióban és érzelmi zavarokban szenvedők számára.

 

A talizmánként viselt smaragdok - más drágakövekhez hasonlóan - az emberi test kulcspontjain helyezkednek el, aura formájában tárolják az energiát, és rezgéseket bocsátanak ki, amelyek irányítják az energiaáramlást. A régi energia elhagyja testünket, teret hagyva az újnak. Mondhatni, hogy az általa kibocsátott energia miatt a kövek élnek.

Honnan származnak a legszebb smaragdok

 

Ma a smaragd számtalan országban található minden kontinensen, például Afganisztánban, Indiában, Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mozambikban, Norvégiában, Oroszországban, Spanyolországban, Etiópiában, Dél-Afrikában vagy Olaszországban..

Több mint 500 éve azonban Kolumbia a világ legértékesebb smaragdjainak forrása, egyrészt azért, mert az itteni érclerakódások egyedülállók, a kristályok üledékes kőzetekben találhatók, másrészt azért, mert lenyűgöző méretekkel rendelkeznek. Kolumbiában három fontos bánya van, ahonnan a legtöbb smaragd származik: Muzo, Chivor és Coscuez. Mindegyikükben bizonyos színváltozatok találhatók, de általában a tiszta zöld smaragdok sötétebb tónusai Muzóból származnak. A kissé világosabb, világos kék árnyalatú drágakövek Chivorból, míg a sárga árnyalatúak Coscuezből származnak. Kolumbia termeli a piacon lévő smaragdok 50%-át.

A smaragd előállításának második helyen állnak a zambiai bányák, az Ndola régió drágakő bányáit kék-zöld és nagyon sötét árnyalatú smaragdokról ismerik, de Brazília is hatalmas mennyiségű drágakövet állít elő, amelyek közül a legismertebb Belmont és Capoeirana bányája.

Hogyan képződik a smaragd

 

A smaragd a berill egy változata – a berill egy kristály, amely más drágaköveket vagy féldrágaköveket is tartalmaz, mint például akvamarin és morganit -, és messze a legértékesebb kő ebben az ásványi kategóriában.

 A smaragdok viszonylag kemény drágakövek, de meglehetősen törékenyek, mivel a kristályok képződésében gyakran repedések találhatók. A képződési folyamat rendkívül hosszú: a ma felfedezett természetes smaragdok százmillió évvel ezelőtt keletkeztek, pegmatit lerakódásokban vagy hidrotermális vénákban, amelyek a folyadékok kiürítése eredményeként jelentek meg a Föld magma palástjában. Amikor ezek a folyadékok smaragdok specifikus elemeit (például a berillium elemet) tartalmazzák, és elkezdenek lehűlni az erekben, smaragdlerakódások jelennek meg.

A gemológiai szakértők elemzik a berill zöld intenzitását, hogy megkülönböztessék az eredeti smaragdot egy kevésbé értékes kőtől. Vannak, akik hajlamosak „smaragdnak” nevezni bármilyen zöld berillt, de a legtöbb drágakő-szakértő szerint pontosabb, ha egy követ „zöld berillinek” nevezünk, mint smaragdnak, ha a színe „nagyon világoszöld”.

Bár a szakemberek között is megoszlanak a vélemények arról, hogy mit jelent a „túl világoszöld”, vannak bizonyos kritériumok, amelyeket a nemzetközileg elismert gemológiai intézetek, például a GIA, egyhangúlag elfogadnak annak megállapítására, hogy az illető zöld szín minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy a követ smaragdnak lehessen nevezni. Ezek az árnyalat, a telítettség és a tónus. 

 

A tiszta berill színtelen, de kémiai elemek hatására több színt szerezhet. A berill legfontosabb fajtái:

 

 • zöld - smaragdok - króm- és / vagy vanádium-ionokkal színezett;

 • kék - akvamarin – vassal színezet;

 • sárga - heliodor – vassal színezett;

 • rózsaszín és piros - morganit – mangánnal színezett.

 

A smaragd jellemzői

A smaragdok lenyűgöznek bennünk a szépségükkel, de nem minden kő, amit a piacon található, minőségi. Ahhoz, hogy valóban élvezhesse az autentikus ékszerek kifinomultságát, például egy pár gyémánt és smaragd fülbevalót, nagyon fontos tudni, hogyan lehet megkülönböztetni az igazi smaragdot a nem azonos értékű vagy olcsó daraboktól.

A piacon három típusú smaragdot találhat:

 

 • kezelt természetes smaragd - a smaragd tökéletlenségei miatt elismert, és sok szakértő a kezeletlen köveket részesíti előnyben, mert hitelesnek tartja őket; számos eljárás létezik (például speciális olajokkal vagy kenőanyagokkal), amely a színminőség, a tisztaság vagy a kő tartósságának javítására szolgál; a smaragdokra az iparban alkalmazott kezelésekre szakosodott és világszerte elismert intézmények által megállapított szabályok vonatkoznak, mint például a Gemological Institute of America (GIA), American Gem Trade Association (AGTA), International Colored Gemstone Association (ICA) vagy The World Jewellery Confederation (CIBJO);

 • szintetikus smaragdok - majdnem olyan szépek lehetnek, mint a természetes drágakövek, de mivel ember által, speciális laboratóriumokban készítettek, értékük nyilvánvalóan alacsonyabb, mint a valódi smaragdoké, de vizuális hatásuk elvileg ugyanaz, mert a kémiai összetétel, a kristályok szerkezete, valamint a természetes kövek optikai és fizikai tulajdonságai megmaradnak; az ilyen szintetikus kristályok gyártása az 1800-as évek végére nyúlik vissza;

 • smaragdutánzatok - a szintetikus smaragdokkal ellentétben, amelyeket az ékszeriparban használnak, és amelyek bonyolult tudományos eljárások eredményei, a smaragdutánzatok csak természetes köveknek tűnnek, de nincs bennük semmi közös a természetes kövekkel.

 

Nagyon fontos, hogy a smaragd ékszerek kiválasztásakor kizárólag szaküzletekbe látogasson el, vagy keresse fel weboldalukat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hiteles drágakövei lesznek, és hogy azok értéke valódi. A GIA szerint négy alapvető szempont határozza meg a minőségi smaragdot: szín, tisztaság, vágás és karát.

Szín, a smaragd legfontosabb tulajdonsága

 

A smaragd fő jellemzője a színe, a „smaragdzöld” túlmutat az ékszerészek világán, és önmagában is szín lett. Például Thászosz szigetét az "Égei-tenger smaragdjának" is nevezik az őt körülvevő mélyzöld vizek miatt. 

A smaragd esetében a zöld árnyalatainak intenzitása az első kritérium a kő minőségével kapcsolatban. A gemológiában a smaragd színét három kritérium szerint határozzák meg: árnyalat, telítettség és tónus.

Az árnyalat a sárgászöldtől kékes-zöldig változik.

Telítettség szempontjából csak intenzív színű kövek tekinthetők smaragdnak. A legkeresettebb kövek átlátszók, egységes zöldek, sötét színű foltok nélkül. Azok a kövek, amelyek nagyon sárga vagy kék színűek, nem tartoznak a smaragdok kategóriájába, hanem különféle berill, és értékük sokkal alacsonyabb.

A smaragd színét három alapvető kémiai elem jelenléte határozza meg: a króm, a vanádium és a vas. Az egyes kémiai elemek mennyisége határozza meg a smaragdkristály végső színét.

 Másrészt a smaragd kibányászásának helye is befolyásolhatja annak színét. Például a kolumbiai bányákban talált drágakövekről azt mondják, hogy intenzív és tiszta zöldek, míg a zambiai smaragdok kékes árnyalatúak és hűvösebb zöld árnyalatúak.

Tisztaság, az zárványokra vonatkozó jellemző

 

A csiszolatlan smaragdkő nem tökéletesen átlátszó, de sorozatnyi „zárványt” tartalmaz, ez a kifejezés a geológiában a smaragdkristályban jelen lévő és szabad szemmel látható idegen testek vagy képződmények jelenlétére utal.

Ezeket a zárványokat általában a drágakő szerves részének tekintik. Ez az egyik oka annak, hogy a makulátlan smaragdot, az átlátszót, a legértékesebbnek tartják, ráadásul rendkívül ritka.

Az ilyen zárványokat tartalmazó kövek azonban kiváló minőségűek lehetnek, amennyiben nem befolyásolják a kő átlátszóságát és tisztaságát.

A smaragd tisztasági szintjei, színtől és tisztaságtól függően

 

Az International Gem Society (IGS) szakemberei szerint a minőségnek több fokozata van, attól függően, hogy a természetes smaragdok értékét hogyan állapítják meg: 

 

 • AAA+ - gyűjteménydarabok, amelyek nem tartalmaznak zárványokat, és nagyon ritkák; közepes -sötétzöldek; 

 • AAA - természetes smaragdok, amelyek nagyon kevés zárványt tartalmaznak, és amelyek nagyon magas értékkel rendelkeznek;

 • AA+ - a zárványok általában a kő testének 40%-át teszik ki; Az AA + smaragdot értékesebbnek tartják, mint az AA -t, amelynek fekete foltjai lehetnek, különösen az oldalakon; bár az AA smaragdok azonos típusú zárványokkal rendelkeznek, mint az AA +, sokkal nyilvánvalóbbak és vonzzák a figyelmet; 

 • AA - közepes és közepestől világosig terjedő zöld színűek; meglehetősen tiszták, de nagy fekete foltok lehetnek bennük, amelyek csökkentik értéküket; az ilyen smaragd azonban sokkal értékesebb, mint az AA-, ebben az esetben a fehér zárványok akár a kő 60%-át is lefedhetik.;

 • AA- - egy ilyen smaragdnak nem lehetnek fekete zárványai, hanem csak fehérek, amelyek azonban a kő nagy részét lefedhetik, és sokkal jobban láthatók, mint az AA típusú smaragdok esetében; 

 • A+ - számos fekete kristály zárványuk van, amelyek jól láthatóak és jól kiemeltek; fehér foltok is vannak, amelyek szerkezetük 70-75%-át tehetik ki;

 • A - a leggyakoribb smaragdok; világoszöldek; még akkor is, ha rosszabb minőségűek, mint más kövek, előnyben részesítik őket a szintetikus smaragdokkal szemben, mivel természetesek; a kőtest legalább 80%-át fehér zárványok teszik ki;

 • A- - az A típusú smaragdnál rosszabb minőségűek, nagyon kevéssé áttetszők; A kő 30-40% -ában nagy repedések lehetnek, amelyek  átlátszatlanná teszik a felületet; 

 • B - sok zárványa van, amelyek még képzetlen szem számára is zavarók; az ilyen típusú smaragdokat általában nem gyűrűk vagy fülbevalók készítésére használják, hanem inkább smaragdzsinórok készítésére, mert a túl sok zárvány miatt nem ragyognak;

 • C - a legalacsonyabb minőségű természetes smaragdok, mert 90-100 százalékban átlátszatlanok lehetnek, a sok zárvány miatt, amelyek elzárják a csillogást.

 

Karátok, a mód, ahogyan meghatározzák a smaragd árát

 

A smaragd értéke a méreteitől is függ. A múzeumokban és a magángyűjteményekben olyan drágakövek találhatók, amelyek több száz karátot nyomnak. A másik véglet azonban a rendkívüli finomságú smaragd, amelyek súlya karátok frakciói. 

A zimbabwei Sandawana bánya nagyon kicsi, de élénk zöld smaragdjairól ismert. A kövek 1 milliméteres négyzet alakúak, de nagyon jó minőségűek. A smaragdok itt 0,05 és 0,25 karát között vannak, és ritkán érik el az 1,50 karátot. A legkisebb smaragd 1-5 mm, súlya 0,02-0,50 karát. Minél nagyobb azonban egy smaragd és minél több karátos, értéke rendkívüli mértékben nő. 

 A kivételes, például királyi személyek számára készült ékszerek, akár 20 karátos smaragdokat is magukban foglalnak központi ékkőként.

 

Olvasd el ezt is: Mi a drágakövek karátja

 

Vágás, a megjelenés szempontjából lényeges tényező

 

A smaragdkristályok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megnehezítik az ékszerészek munkáját, ami a csiszolást és vágást illeti, mint például: a szín, a tartósság, a zárványok és a repedések.

 

Ez utóbbiak szinte minden smaragdban jelen vannak, így a vágásoknál figyelembe kell venni őket, és minimálisra kell csökkenteni a repedéseknek a kész kőre gyakorolt ​​hatását. Ez azért is van így, mert a smaragd törékenyebb, mint más drágakövek, és nagyobb figyelmet igényel a csiszolás és az ékszerbe való szerelés során.

A szín is nagy jelentőségű a smaragd vágása és metszése során. Az ékszerésznek a lehető legjobban ki kell emelnie a zöld árnyalatait, és ezt a kő arányának vagy a falak számának megváltoztatásával érheti el - például egy sötétzöld követ több felületen csiszolnak, és ez világosítja a színét.

Hogyan kell karbantartani a smaragd ékszereket

 

A zöld természeténél fogva a legnyugtatóbb szín. A reflexió, a béke és az egyensúly szimbóluma. Serkenti a gyógyulást és a termékenységet is. A zöld tónusok, amelyeket a hideg kék temperál, a stabilitás és a mély lélekkapcsolat érzését keltik. Ezért sok fiatal szerelmes férfi smaragddal díszített eljegyzési gyűrűt ad barátnőinek. A gyémántokkal és fehér arannyal vagy platinával kombinált smaragdot a szakemberek ideálisnak tartják e ritka drágakövek finomságának és szépségének kiemelésére. És mivel nem szeretné, hogy egy ilyen ékszer idővel veszítsen értékéből, fontos tudni, hogyan kell megfelelően karbantartani.

A GIA szakértői néhány ajánlást tesz a smaragd ékszerek tisztítására és ragyogásának megőrzésére: 

 

 • ne tegye ki őket túlzott hőhatásnak;

 • ne tegye ki őket a légköri nyomás változásainak - nem tanácsos például repülőgépen viselni őket;

 • ne viselje őket különféle tisztítószerek használata közben;

 • soha ne használjon ultrahangos készüléket smaragd tisztítására – ezek repedéseket okozhatnak a rezgések és a magas hőmérséklet miatt;

 • kerülje a smaragd ékszerek viselését edények mosásakor - a forró víz és a mosószerek károsíthatja őket;

 • használjon puha rongyot, langyos, forralt vizet és folyékony szappant a smaragdok hatékony tisztításához;

 • ne használjon éles tárgyakat a szennyeződéseknek az ékszerek nehezen elérhető helyéről való eltávolításához;

 • ha vízkőlerakódások vannak az ékszeren, próbáljon szódabikarbóna oldatot használni, vagy, ami a legbiztonságosabb, vegye igénybe egy hivatalos ékszerész szolgáltatásait.

 

Híres smaragdok

 

A smaragd nagyon ritka drágakő, és érthető, hogy amikor lenyűgöző méretű és különleges minőségű darabokat találnak, az egész bolygó vibrál a hír hallatán, mint a gyémántok esetében. Valójában, a gyémántok után, a smaragdokat tartják a legértékesebb drágaköveknek. Íme néhány példa erre:

 

Mughal smaragd - egy hatalmas téglalap alakú smaragd, amelynek súlya meghaladja a 217 karátot. Az egyik oldalra egy iszlám ima van írva, míg az ellenkező oldal virágos motívumokkal díszített. Az ékszer 1695-ből származik, és tulajdonosa Aurangzeb indiai császár, a Mogul-dinasztia egyik legfontosabb tagja volt.

Bahia smaragd - 2001-ben bányászták a brazil Bahia smaragdbányájában, és ez az egyik legnagyobb smaragd, amelyet valaha találtak: körülbelül 381 kilogramm súlyú, és több smaragdkristályból áll, amelyek a sziklába vannak ágyazva. A teljes kődarabot a 2000-es évek elején körülbelül 400 millió dollárra értékelték, valódi értéke azonban ismeretlen.

Andes koronája - ez egy arany korona, amelybe legalább 450 különböző méretű smaragd van felszerelve. A legnagyobb közülük állítólag Atahualpa inka királyé volt, és az ő nevét is viseli. Az ékszert a 20. században hozták létre, hogy a kolumbiai Popayan városában található Szűz Mária szobrát a díszítsék.

El Monstro és Emilia - mindkettőt a kolumbiai Gachala bányáiban fedezték fel; az első 16 020 karátos, a második pedig 7 025 karátos. 

Elefant vagy Insofu - 2010-ben bányászták a világ egyik legnagyobb smaragdját, az elefántot, a világ legnagyobb smaragdbányájából, a zambiai Kagemből; 6225 karátos. 

Lion Emerald vagy Inkalamu - 2018 októberében a veterán Richard Kapeta és Debapriya Rakchit geológus egy 5655 karátos smaragdot talált a zambiai Kagemben, ami az egyik legnagyobb, amit valaha találtak. A kivételes kristályt Inkalamunak vagy Oroszlán Smaragdnak hívták. A kagemi bánya smaragdja 450 millió évvel ezelőtt keletkezett. 28,4 millió dollárért adták el egy szingapúri árverésen. 

 

A smaragd, amely a szépség, a kifinomultság, a legendák, a titokzatosság, a megújulás szimbóluma és az egyik legértékesebb drágakő, évszázadok óta lenyűgözte az embert a természetben egyedülálló zöld színével és a hozzá kapcsolt mágikus erőkkel. Ha úgy dönt, hogy szeretteinek különleges ajándékot szeretne adni, akkor tekintse meg a Teilor smaragd ékszerkollekcióját, amelyből kiválaszthatja a kívánt modellt. Ne feledje, hogy az ajándékon túl rendkívül erős üzenetet is küld, mert a smaragd a bölcsesség, a szeretet és a stabilitás köve.